It is the cache of http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=53953. It is a snapshot of the page. The current page could have changed in the meantime.
Tip: To quickly find your search term on this page, press Ctrl+F or ⌘-F (Mac) and use the find bar.

Glazba u Uršulinskoj pučkoj i višoj djevojačkoj školi u Varaždinu
hrcak mascot

Hrčak
Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske

Srce
HID

Radovi Zavoda za znanstveni rad - Varaždin, No.19 Prosinac 2008.

Izvorni znanstveni članak

Glazba u Uršulinskoj pučkoj i višoj djevojačkoj školi u Varaždinu

Klaudija Đuran ; Uršulinski samostan Varaždin, Varaždin, Hrvatska

Puni tekst: pdf (4 MB), Hrvatski, Str. 79 - 104 , preuzimanja: 553 *

Sažetak
Godine 1535., u Bresci, u Sjevernoj Italiji, Anđela Merici utemeljila je svoj Institut za dobro cijele Crkve. U početku je njezinim duhovnim kćerima bila povjerena zadaća katehizacije, a nakon 1612. godine, u Francuskoj su preuzele školski rad. Uršulinski je red prešao cijelu Europu prije negoli je stupio u Varaždin, 1703. godine. Odmah po dolasku redovnice su otvorile dva razreda. Godine 1777., carica Marija Terezija uzdiže pučku školu na stupanj više djevojačke, i otada glazba zauzima značajno mjesto među ostalim predmetima. Kasnije je otvoren dječji vrtić, gimnazija, učiteljska škola. Tijekom 242 godine, do nacionalizacije škola od strane komunista, 1945. godine, u osnovnoj školi, a posebno u višoj djevojačkoj, glazba je pratila život učenica za vrijeme cijele školske godine. Pjevalo se i sviralo u raznim prigodama, na raznim glazbalima: glasovir, citre, violine, orgulje. Kraljevi: Josip II. te Franjo I. s kraljicom Marijom Lujzom, a kasnije s kraljicom Karolinom Augustom, slušali su glazbu i prisustvovali priredbama učenica i bili time oduševljeni. Uz veliki broj redovnica i barokni su glazbenici bili nastavnici u uršulinskim školama te su skladali svoja djela za potrebe škole i crkve. I danas se izvode neka njihova djela za vrijeme “”Varaždinskih baroknih večeri”. Škola je također dala i nekoliko poznatih glazbenica.

Ključne riječi
redovnice glazbenice; vanjski nastavnici glazbe; barokni glazbenici; Wanhall; Ebner i Werner; Lindental; Pintarić; učenice glazbenice; glazbeni instrumenti

[Francuski]

Posjeta: 687 *