It is the cache of ${baseHref}. It is a snapshot of the page. The current page could have changed in the meantime.
Tip: To quickly find your search term on this page, press Ctrl+F or ⌘-F (Mac) and use the find bar.

Ernst Bloch:repensar la utopia | Gil | Digithum

Ernst Bloch:repensar la utopia

Enric Gil

Resum


Aquest article, fruit del treball final de carrera de l'autor per a obtenir la llicenciatura en Humanitats de la UOC, presenta la figura i el pensament d'Ernst Bloch. Considerat el filòsof de la utopia, Bloch aborda aquest tema en totes les seves obres, d'una manera o d'una altra; a més, en la seva trajectòria intel·lectual hi ha una obsessió recurrent pels somnis d'una vida millor en les seves diferents perspectives. Pensador de primera línia, sovint ha estat oblidat i malentès, pel fet de ser considerat un irracionalista que convertia el marxisme en una religió o un marxista heterodox que s'allunyava del materialisme dialèctic per les seves reflexions sobre l'escatologia. La crítica postmodernista dels grans relats i el fracàs dels règims comunistes de l'Est provocaren l'abandó del marxisme i, per extensió, dels seus autors més rellevants.

L'article comença amb una exposició general i sintètica dels conceptes de Bloch que apareixen a "El Principi Esperança", comprova el lligam amb la qüestió central de la utopia i desemboca en una reflexió sobre dues utopies del nostre temps que, tot i divergir dels continguts blochians, es troben en diàleg amb l'estructura general dels somnis somiats despert.

Text complet (PDF)

Paraules clau


anticipació; antropologia; esperança; filosofia; humanisme; justícia; llibertat; optimisme; somni; utopia



DOI: http://dx.doi.org/10.7238/d.v0i5.566

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


Digithum és una revista impulsada pels Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya

Creative Commons

Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.